Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord: de schijf van vijf. Maar wat is het nou precies? En wat hebben we eraan? In dit artikel maken wij jou wegewijs in het concept met niet te veel poespas.
Wat is de schijf van vijf?
Het Nederlandse voorlichtingsmodel over voeding, de Schijf van Vijf, laat zien wat gezond eten inhoudt. Hierbij gaat om een voedingspatroon dat genoeg energie en voedingsstoffen levert dat mensen gezond houdt of gezonder maakt. (Schuurman et al., 2020). De schijf van vijf is bedoeld om tussen alle informatie en non-informatie, adviezen te geven die gestoeld zijn op wetenschappelijk onderbouwde informatie. In 1953 werd het al geïntroduceerd in Nederland, In de begintijd van schaarste was de Schijf van Vijf vooral gericht om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg te eten had en daarbij ook voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkreeg (Van der Vossen & Hoeymans, 2016).
lees meer…: Schijf van vijf
Wat adviseert de schijf van vijf?
In de Schijf van Vijf staan alle voedingsmiddelen die zorgen voor gezondheidswinst, genoeg voedingsstoffen en energie. Eten volgens dit concept betekent dat het grootste deel van het dagmenu bestaat uit deze producten. De nieuwe Schijf van Vijf is net als de vorige versie opgedeeld in vakken waarbinnen verschillende groepen voedingsmiddelen staan. Het advies is om elke dag uit elk vak een bepaalde hoeveelheid te eten, daarnaast adviseert het om uit elk vak de juiste hoeveelheden te nemen en ook te variëren binnen deze vakken. Eet vooral verschillend en beperk de consumptie van voedingsmiddelen die niet in de schijf van vijf staan (Van der Vossen & Hoeymans, 2016).
Waar streeft het concept naar?
Met de onderbouwing en promotie van de Schijf van Vijf levert het Voedingscentrum een bijdrage aan het informeren over en het stimuleren tot een gezondere en meer duurzame voedselkeuze in Nederland. Dat kan het Voedingscentrum niet alleen: met duizenden diëtisten, voedingswetenschappers en andere gezondheidsprofessionals streven we naar een gezonder Nederland. De inzet van voedingsmiddelenindustrie, detailhandel en horeca is daarbij essentieel, door gezondere producten te maken en te promoten. Hiermee wordt uiteindelijk de keuze voor gezondere voeding makkelijker (Van der Vossen & Hoeymans, 2016).
Wil je meer weten over de schijf van vijf? De schijf van vijf is een initiatief van het Voedingscentrum. Zij kunnen jou tot in alle details nog eens vertellen hoe het zit. Neem een kijkje op www.voedingscentrum.nl
Klik hier om de interventiepagina te bezoeken, hierop staat meer informatie en een video
Literatuurlijst:
Bron 1:
Van der Vossen, W & Hoeymans, N. (2016). De nieuwe schijf van vijf; vanuit verschillende kanten bellicht. Spectrum.
Figuur 4:
Chai, S. (geen titel) [Pexels]. Pexels. Geraadpleegd op 23 november 2023. https://www.pexels.com/nl-nl/foto/voedsel-gezond-apple-vervagen-7263016/